Dnia 7. maja uczniowie z klasy 1D pod opieką prof. Małgorzaty Szyłak- Szydłowskiej oraz z klasy 1J pod opieką prof. Renaty Sikorskiej brali udział w niezwykłej lekcji savoir – vivre. Kuchnia i kultura jedzenia stanowią ważny element naszej kultury.
Licealiści pod kierunkiem Mistrza Kelnerstwa odgrywali scenki rozgrywające się w różnych sytuacjach: w restauracji, podczas spotkania biznesowego czy kolacji dziadka zaproszonego przez wnuka. Uczniowie dowiedzieli się, jak należy siadać do stołu i zachować się przy nim, jak spożywać posiłki, korzystać z zastawy stołowej czy zaimponować osobie zaproszonej, nie popełniając faux pas.
Uczestnicy wycieczki brali także udział w grze terenowej, podczas której otrzymali odpowiedzi na wiele nurtujących pytań: Po co nam dobre wychowanie? Skąd się wzięły sztućce i do czego służyły? Co można jeść palcami? Ponadto uczyli się pakować prezenty, wiązać krawaty, pisać podanie, poruszać się z tacą czy tańczyć belgijkę a także poloneza.
Na zakończenie niezwykłej lekcji uczniowie otrzymali ciepły posiłek, podczas którego mogli wykorzystać zdobyte umiejętności. Zwieńczeniem Ich wysiłków były otrzymane certyfikaty.
Wycieczka pozwoliła licealistom nie tylko poszerzyć wiedzę na temat zasad savoir – vivre, ale i zintegrować się podczas różnych konkurencji i mile spędzić czas a zdobyte umiejętności będą wykorzystywać nie tylko podczas studniówki, ale i w dorosłym życiu.